Uncategorized

BBC: Γιατί το Airbnb έχει εξαγριώσει τους αναρχικούς των Εξαρχείων

Αναρχικοί στα Εξάρχεια έχουν βάλει στο στόχαστρο το Airbnb, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC, καθώς τάσσονται κατά στην αλλοίωση της περιοχής από την παρουσία τουριστών που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το ΒΒC κάνει αναφορά σε βανδαλισμούς από αναρχικούς σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb στα Εξάρχεια. Μεταξύ άλλων, γκράφιτι σε πόρτες διαμερισμάτων και καρφιά σε κλειδαριές. Εξάλλου, τις σχετικές δράσεις προέβαλε στο διαδίκτυο και το «Exarcheia Tourism», που σε μήνυμα στα social media ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

«Πιο ισχυρή η κόντρα για το Airbnb στα Εξάρχεια»
Πολλοί λένε ότι η σταθερή αύξηση των τουριστών στα Εξάρχεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό, η οργή τους στρέφεται κατά του Airbnb. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb έχουν προκαλέσει την άνοδο των ενοικίων και έχουν ως αποτέλεσμα εξώσεις στους πιο φτωχούς. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη, σημειώνει το BBC. «Αλλά στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα πιο ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους», προσθέτει.

Οι ακροαριστεροί με ισχυρό έρεισμα στην περιοχή καλούν τους τουρίστες να φύγουν από τα Εξάρχεια και χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν το μήνυμά τους, γράφει το ΒΒC. «Θέλω να κερδίσω την προσοχή τους προτού έρθουν εδώ. Το θα ήταν τουρίστες να αφήνουν κακές αξιολογήσεις στις σελίδες των ιδιοκτητών, αποθαρρύνοντας άλλους να κάνουν κράτηση», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ένας εκ των δημιουργών της σελίδας «Exarcheia Tourism». Σε ερώτηση για το αν η σελίδα τους υποκινεί ανοιχτά τη βία, απάντησε: «Οι εξώσεις την υποκινούν. Ο θυμός θα υπήρχε και χωρίς τη σελίδα. Τα νοίκια διπλασιάζονται, είναι φυσικό να μπαίνουν στο στόχαστρο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού που διαλύει τις πόλεις».

«Εχουμε δει κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές»
Κάνοντας αναφορά στην περιοχή των Εξαρχείων, το ΒΒC σημειώνει ότι αποτελούν έδρα αρκετών ακροαριστερών ομάδων και καταλήψεων, ενώ σημειώνει ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θέλει να καθαρίσει την περιοχή και πως πρόσφατα έχουν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις. Θυμίζει όμως ότι στα Εξάρχεια ζουν και αρκετές οικογένειες, φοιτητές και ηλικιωμένοι.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της περιοχής, κομμάτι της οποίας είναι το Airbnb», λέει στο ΒΒC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος του συλλόγου κατοίκων Εξαρχείων. «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι στην αρχή το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης στην κρίση για πολλούς. Αλλά τώρα η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή, με αποτέλεσμα πολλοί να ωθούνται να φύγουν από τη γειτονιά. Εχουμε δει ολόκληρα κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές», συμπλήρωσε. Το BBC σημειώνει ότι τα Εξάρχεια έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό Airnbn στην Αθήνα, όπως και ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016, σύμφωνα με έρευνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here