Uncategorized

Η Βόρεια Κορέα τερματίζει το μορατόριουμ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα τερματίζει το μορατόριουμ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, καθώς η Ουάσινγκτον δεν ικανοποίησε εντός προθεσμίας – ως το πέρας του 2019 – τους όρους που έθετε η Πιονγκγιάνγκ για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά την έλευση του 2020 ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Πιονγιανγκ θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα για την αποτροπή της απειλής των ΗΠΑ και θα αποκαλύψει στο «εγγύς μέλλον» ένα «νέο στρατηγικό όπλο», όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Μολονότι κατηγόρησε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προβάλλει «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις», ο Κιμ συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίου οργάνου του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, είπε ο Κιμ, κατά το KCNA.

Ενώπιον της ΚΕ του Κόμματος Εργατών, ο Κιμ είπε απερίφραστα πως η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να ζει υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων για να διατηρήσει την αποτρεπτική δυνατότητα που της δίνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Οι ΗΠΑ προβάλλουν απαιτήσεις αντίθετες στα θεμελιώδη συμφέροντα του κράτους μας και υιοθετούν συμπεριφορά κακοποιού», επέμεινε, σύμφωνα με το KCNA. Η Ουάσινγκτον έχει «διεξαγάγει δεκάδες στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού [με τη Νότια Κορέα] που ο πρόεδρος [Τραμπ] μου είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα σταματούσαν», έστειλε στη Σεούλ στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε ο Κιμ.

«Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την αξιοπρέπειά μας», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, υποσχόμενος «εκπληκτικές» ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πληρώσουν το τίμημα για την οδύνη που υφίσταται ο λαός μας».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ – αντιδρώντας στην προειδοποίηση του βορειοκορεάτη ηγέτη πως τερματίζει το μορατόριο ως προς τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πως «πολύ σύντομα» θα αποκαλυφθεί στον κόσμο ένα «νέο στρατηγικό όπλο» της χώρας του – διαβεβαίωσε πως θεωρεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάποιον που «κρατάει τον λόγο του» και υπενθύμισε ότι οι δύο τους υπέγραψαν το 2018 συμφωνία — ένα «συμβόλαιο», κατά τον όρο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει — για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Όμως υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (…). Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του, οπότε θα μάθουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο ιδιόκτητο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου κάνει διακοπές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει η Βόρεια Κορέα να διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία και όχι τον πόλεμο.

«Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Κιμ θα επιλέξει διαφορετική πορεία», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ευελπιστούμε πως ο πρόεδρος Κιμ θα λάβει τη σωστή απόφαση — ότι θα διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία αντί για τη σύγκρουση, τον πόλεμο», επέμεινε ο Πομπέο.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Πομπέο ερωτήθηκε αν τον θορύβησε η τοποθέτηση του Κιμ πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να τηρεί το μορατόριο που επέβαλε στον εαυτό της ως προς τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Εάν ο πρόεδρος Κιμ αθετεί τις δεσμεύσεις που έκανε στον πρόεδρο Τραμπ, αυτό είναι βαθύτατα απογοητευτικό», απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Έκανε αυτές τις δεσμεύσεις στον πρόεδρο Τραμπ σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία του προέδρου Τραμπ να μην διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας [από κοινού με τη Νότια Κορέα]. Τηρήσαμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα τηρήσει τις δικές του», επανέλαβε ο Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here