Uncategorized

Επιμονή στα «ανοιχτά σύνορα» από Τουρκία ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ενίσχυσης των μέτρων οχύρωσης του Eβρου, εν αναμονή πιθανής ανανέωσης των μεταναστευτικών κυμάτων, όπως υποδηλώνουν οι τελευταίες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) να αποψιλώσουν περιοχή στις Φέρες, στο παρόχθιο τμήμα του Eβρου, κάτι που προκάλεσε μάλιστα κινητοποίηση και στην τουρκική πλευρά. Τις ελληνικές ανησυχίες ενισχύουν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και επισήμανε (T/Σ Akit TV) ότι η πολιτική «ανοιχτών συνόρων» της Αγκυρας για όσους μετανάστες επιθυμούν να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη συνεχίζεται. Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των μεταναστών. Στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συζήτησε, μεταξύ άλλων, για την τουρκική παραβατικότητα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο. Πάντως και χθες, μετά παύση ολίγων ημερών, κατεγράφη μια πτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από το Φαρμακονήσι.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες οι ελληνικές δυνάμεις, επικουρούμενες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, σε προγεφύρωμα που βρίσκεται πέραν του Εβρου στο ύψος των Φερών, καθάρισαν το δάσος, προχώρησαν σε εργασίες επιβεβαίωσης της γραμμής των συνόρων (με βάση την παλαιά κοίτη του Εβρου που σε εκείνο το σημείο έχει κινηθεί δυτικότερα), προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ορατότητα και να ενισχυθούν ο φράχτης και οι αμυντικές γραμμές. Η κινητικότητα αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων, που από τη δική τους πλευρά των συνόρων έκαναν ανάλογες εργασίες με την παρουσία μάλιστα μονάδων της στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Στην ελληνική πλευρά των συνόρων ανάλογες εργασίες γίνονται σε όλο το μήκος του Εβρου και, ιδιαίτερα, στα σημεία τα οποία θεωρούνται ευάλωτα σε πιθανή επανάληψη των γεγονότων του περασμένου Μαρτίου.

Επιχείρηση «Ειρήνη»

Στην Αθήνα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους». Επισήμανε, ωστόσο, πως «καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό. Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Ελληνες είναι όλοι ενωμένοι». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και για την επιχείρηση «Ειρήνη» με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά και τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των απαρχαιωμένων εσωτερικών δομών της διπλωματικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθιξε το ζήτημα της ακύρωσης της άσκησης «Καταιγίδα ’20». Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης “Καταιγίδα”», για την οποία όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν και δήλωσαν ότι «θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης». Την ανησυχία του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της ή τη συζήτηση για θεσμικά θέματα όπως ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών».

https://www.kathimerini.gr/

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here