Uncategorized

Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ Ροβιές Ευβοίας

Bρίσκεται στην βόρεια Εύβοια, στην καρδιά μιας πευκόφυτης έκτασης στα χαμηλά των βουνών «Καβαλάρης» και «Ξηρόν όρος» σε υψόμετρο 927 μέτρων αντίκρυ του χωριού Δρυμώνα και πάνω από το χωριό Καλαμούδι.

Ο Όσιος Δαυίδ, φορητή εικόνα

Η Μονή απέχει 21 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμνης Ευβοίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αιδηψό και 16 χιλιόμετρα από τις Ροβιές.
Είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τόσο η ίδρυση όσο όμως και ανέγερση της Μονής, περί το έτος 1540, οφείλονται στον Όσιο Δαυΐδ.
Ο Όσιος Δαυίδ καταγόταν από τη Γαρδινίτζα που βρισκόταν κοντά στο Ταλάντιο, ένας τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια, στην Φθιώτιδα.
Έζησε όταν Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ήτανε ο Ιερεμίας, περί το 1519, τον πατέρα του τον έλεγαν Χριστόδουλο και ήτανε ιερέας, τη δε μητέρα του Θεοδώρα ενώ ο όσιος Δαβίδ είχε άλλον έναν ακόμη αδελφό αλλά και δύο αδελφές.
Από μικρός ο Όσιος Δαυίδ έδειξε εξαίσια μορφή και έμαθε άριστα τα Ιερά γράμματα ενώ σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σε έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, σε ένα μοναστήρι στη Μαγνησία που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολιτείας.

Άποψη της Μονής

Στη συνέχεια, οι Δαυίδ και Ακάκιος εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο μοναστήρι για να μεταβούν στο μοναστήρι του Κομνηνείου, στην περιοχή της Όσσας, όπου ο Όσιος δέχτηκε το αξίωμα της διακονίας.
Όχι πολύ καιρό μετά, ο Ακάκιος και ο Όσιος Δαυίδ επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος και τη Μεγίστη Λαύρα του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ιδρυτή του Αγίου όρους, προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά κοινόβια.
Κατόπιν, ο Όσιος Δαυίδ ακολούθησε τον Ακάκιο, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε χειροτονηθεί Αρχιερέας της «Αγιοτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Άρτης», στην επισκοπή του, όπου σύντομα τον χειροτόνησε Ιερέα και Λειτουργό των Αγίων του Θεού Μυστηρίων.

Η είσοδος στην Μονή

Ο Όσιος Δαυίδ διετέλεσε ηγούμενος της περίφημης και ιστορικής Μονής της Παναγίας Βαρνάκοβας μεταξύ των ετών 1520 και 1532.
Φεύγοντας, αργότερα, από εκεί, πήγε στο όρος Στείρι, ανάμεσα στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, όπου ίδρυσε εκεί ένα νέο, μικρότερο μοναστήρι.
Κάποια στιγμή, όμως, κατηγορήθηκε ότι αποτέλεσε την αιτία φυγής μερικών σκλάβων, κάποιου Αγαρηνού άρχοντα της Λιβαδειάς, και για τον λόγο αυτό συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.
Όταν, όμως, ελευθερώθηκε δεν επέστρεψε στο όρος Στείρι αλλά, στην αναζήτησή του για έναν τόπο όπου θα μπορούσε να ασκητέψει, βρέθηκε στην περιοχής της Εύβοιας.

Το σημείο της Αγίας Τράπεζας του παλαιού Καθολικού

Εγκαταστάθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται το προς τιμήν του αφιερωμένο το μοναστήρι.

Τότε, στο σημείο υπήρχε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πάνω από τις Ροβιές και «τελείαν συνεστήσατο Μονήν», στην οποίαν συνέρρευσαν σύντομα πολλοί ακόμη μοναχοί.

Όσον αφορά το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής, αυτή προϋπήρχε του 1500, καθώς ο Όσιος Δαυίδ που έζησε γύρω στο 1550, δημιούργησε τη Μονή επάνω στα ερείπια ενός προϋπάρχοντος ναού τον οποίο όμως κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.
Καθώς η φήμη του Οσίου εξαπλώνονταν, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί προσέτρεχαν κοντά του για να τον επισκεφτούν και να τον γνωρίσουν, με συνέπεια να προκύψει έντονη η ανάγκη να κτισθεί στον τόπο εκείνο ένα μοναστήρι.
Ο Όσιος Δαυίδ έφυγε προσωρινά από το μέρος, προκειμένου να διενεργήσει εράνους μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων, έφτασε μάλιστα μέχρι και την Ρωσία, ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για την ανέγερση του μοναστηριού, κάτι που τελικά κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα, με το νεοαναγερθέν μοναστήρι να αφιερώνεται στη δόξα της Μεταμορφώσεως του Δέσποτα Χριστού.

Η Τιμία Κάρα

του Οσίου Γέροντος Δαυίδ

Ο Όσιος παρέμεινε εκεί μέχρι και την κοίμησή του, σε αρκετά προχωρημένη ηλικία.
Την βιογραφία του συνέγραψε ο μαθητής του, Χριστόφορος μοναχός και την Ακολουθία του ο επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος, από την Αθήνα.
Στον ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του, ρωσικής προέλευσης καθώς και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Η Μονή, στα χρόνια του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με Αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της.
Ακόμη ένα Πατριαρχικό σιγίλιο του 1638, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου, αναγνώριζε την Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική αξία της Μονής.
Κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821, οι Μοναχοί βοήθησαν στον Αγώνα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή των Τούρκων, οι οποίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το Μοναστήρι, το οποίο όμως ανακαινίσθηκε το 1877.

Η Είσοδος στο ασκητήριο του Οσίου Δαβίδ

Επίσης, τριγύρω και έξω από την μονή μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά πανέμορφα εκκλησάκια στην μνήμη διαφόρων Αγίων.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ, διανύοντας με τα πόδια μία μικρή απόσταση 20 λεπτών περίπου, στα νότια της Μονής, μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο θαυματουργός Όσιος.
Αξίζει βέβαια και το πέρασμα από το υπόγειο εκκλησίδιο των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στην Νοτιοανατολική πτέρυγα των κελιών της μονής, στο οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσετε περίτεχνες αγιογραφίες του 17ου αιώνα.
Μάλιστα στο κατακομβικό αυτό εκκλησάκι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε και «κρυφό σχολειό».
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βόρεια της Μονής βρίσκεται και το «Αγιονέρι» όπου κατά την παράδοση της περιοχής, ο Όσιος Δαυΐδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε από αυτόν, καλό, άφθονο αλλά και ιαματικό νερό.

Το σπήλαιο άσκησης του οσίου Δαβίδ

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

δίπλα στην εικόνα του Οσίου Δαυίδ

Η ιερά μονή του Οσίου Δαυίδ είναι πολύ γνωστή και για τον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη, τον «Με Συγχωρείτε», που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος (1975 – 1991) στην Μονή και που ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολό της.
Ο Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης έζησε οσιακά επί σαράντα περίπου χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ τον οποίο μιμήθηκε και βάδισε στα ίχνη του. 
Οι ασκητικοί του αγώνες ήταν γνωστοί και εφάμιλλοι των παλαιών οσίων και όσο μεγάλωναν οι δοκιμασίες, οι ασθένειες και τα βάσανα του, τόσο ο Θεός τον χαρίτωνε με σπάνια πνευματικά χαρίσματα και τόσο μεγαλύτερη γινόταν η ακτινοβολία του. 
Στη μονή προσέρχονταν για να τον δουν, να μιλήσουν αλλά και να ζητήσουν την συμβουλή του εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, αλλά ακόμη και πατριάρχες, αρχιερείς και κληρικοί κάθε βαθμού ακόμη και μοναχοί, πολιτικοί άρχοντες αλλά και ανώτατοι δικαστές, καθηγητές Πανεπιστημίου και επιστήμονες. 
Για να φτάσετε στη Μονή του Οσίου Δαβίδ από τα Λουτρά Αιδηψού, θα ακολουθήσετε το δρόμο για Ροβιές και λίγο πριν από τις Ροβιές, θα στρίψετε για Παλαιοχώρι – Δάμιες μετά θα ακολουθήσετε το δρόμο για 11 χιλιόμετρα περίπου και αφού περάσετε τα χωριά Παλαιοχώρι, Δαμιά και Καλαμούδι, θα φτάσετε στο μοναστήρι του Οσιου Δαυίδ.

Το εσωτερικό του κελιού του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη

Ο τάφος του Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη, στον περίβολο της Μονής

Η κεντρική είσοδος της Μονής

Στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του γέροντος, πάνω από τις Ροβιές της Εύβοιας, φτάνεις μέσα από μια μοναδική, μαγευτική διαδρομή τυλιγμένη με ολοκάθαρο ζωογόνο οξυγόνο και δυνατό γαλάζιο πινέλο του ουρανού, ανάμεσα από πυκνά πεύκα, μικρολίβαδα και αγριολούλουδα, ένα παραδεισένιο τοπίο, που σε γεμίζει δέος για τον έξοχο Δημιουργό του.

Η Μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, την 1η Νοεμβρίου στην μνήμη του Οσίου Δαυίδ και κτήτορά της αλλά και στις 22 Νοεμβρίου στην εορτή του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη.

Στην Μονή υπάρχει ανδρική μοναχική αδελφότητα από 13 μοναχούς με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Εμμανουηλίδη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+30) 22270 71297, (+30) 22270 71143 fax

Πηγή:greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here