Η ακατακρισία ως στοιχείο αληθινής και ορθόδοξης μετανοίας. https://www.youtube.com/watch?v=M6Fxvn-83Hg
Περισσότερα
Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών Ευβοίας
H Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπήκοου Ψαχνών, είναι μόλις τρία χιλιόμετρα από τη πόλη των Ψαχνών στο δρόμο για το χωριό Κοντοδεσπότι. Είναι ένα γυναικείο ησυχαστήριο, απλό, λιτό και μικρό για τα ανθρώπινα μετρά, αλλά μεγάλο για τα θεία.
Η ίδρυση της Ιεράς Μονής, οφείλεται σε όνειρο της Γερόντισσας Ταξιαρχίας Σκουτέλα, Ηγουμένης του Μοναστηριού, μετά από θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας για ανάρρωσή της. .
Το 1960 η Γερόντισσα Ταξιαρχία, είδε την τοποθεσία που είναι χτισμένη η Ιερά Μονή σε όνειρο και αυτό συνεχίστηκε για δύο περίπου χρόνια. Έτσι μετά την απόκτηση του κτήματος και την έναρξη της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού στις 25 Μαϊου 1965, βρέθηκε μια παμπάλαια φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης, η οποία πλέον αποτελεί και το πολύτιμο θησαυρό της Ιεράς Μονής. Έκτοτε και με την βοήθεια των Χριστιανών, αποπερατώθηκε η Ιερά Μονή με την κατασκευή του Καθολικού, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1977 από τό Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (Βέργη), αλλά και των Ιερών Παρεκκλησίων τιμωμένων στο όνομα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Πολυκάρπου, Γεωργίου και Φανουρίου. Τελευταία έγινε εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθολικού, των Παρεκκλησίων, αλλά και του τόπου της Ευρέσεως, όπου διαμορφώθηκε νέο μικρό Παρεκκλήσιο. Η δε Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικά κατασκευασμένο ασημένιο χειροποίητο πλαίσιο στο Τέμπλο της Μονής.
Tο ιστορικό τής Μονής:
Γύρο στα 1960 νοσηλεύεται η αδερφή τότε Ταξιαρχία της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης Ψαχνών με σπασμένο το χέρι στο νοσοκομείο της Νίκαιας και από το κρεβάτι του πόνου παρακαλεί την Υπεραγία Θεοτόκο να της δώσει την γιατρειά και τάζει να της χτίσει εκκλησάκι.
Αφού θεραπεύτηκε και γύρισε στο μοναστήρι της, ένα βραδύ γύρω στα 1960 βλέπει για πρώτη φορά στον ύπνο της τη τοποθεσία που αργότερα θα γίνει το μοναστήρι της Παναγίας Γοργοϋπήκοου. Η ιδία η γερόντισσα Ταξιαρχία μας έλεγε:
“Βλέπω στ’ όνειρο μου ότι ακολουθούσα έναν δρόμο που γινόταν όλο και πιο ανηφορικός. Στις άκρες του δρόμου έβλεπα λόφους, αντικριστά τον έναν στον άλλον. Φτάνοντας σ’ ένα ύψωμα και κοιτάζοντας προς τα κάτω, διέκρινα μια πόλη ν’ απλώνεται σ’ έναν κάμπο και πιο μακριά τη θάλασσα. Όπως ήμουν μέσα στο δάσος, κοιτάζω τριγύρω μου και η ματιά μου πέφτει σ’ ένα πουρνάρι και σ’ ένα σωρό πέτρες που ήταν διπλά του. Πάνω στις πέτρες βλέπω μια εικονίτσα. Κάνω το σταυρό μου και τρις μετάνοιες και τείνω ν’ ασπαστώ την εικόνα. Ξαφνικά όμως, η εικόνα χάνεται και τη θέση της πάνω στις πέτρες την παίρνει μια γυναικά η οποία καθόταν κρατώντας στην αγκαλιά της ένα βρέφος, σκεπασμένο με άσπρο διαφανές ατλάζι. Τρομαγμένη φωνάζω: δεν είμαι αξία, Παναγιά μου! Είμαι αμαρτωλή. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζονται δυο μαυροφορημένες γυναίκες λέγοντας μου 3 φορές: εδώ θα τη κτίσεις την εκκλησιά, και εξαφανίζονται.”
Για δυο περίπου χρονιά, η αδερφή Ταξιαρχία κατά διαστήματα έβλεπε το ίδιο όνειρο. Για το λόγω αυτό λέει στο δασοφύλακα της Μονής Μακρυμάλης αν βρει μια περιοχή που να ταιριάζει στη περιγραφή να την ειδοποιήσει. Πραγματικά στις 3 Δεκεμβρίου του 1963 ο δασοφύλακας της Μονής, λέει στην αδερφή Ταξιαρχία ότι βρήκε το μέρος που θέλει.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1963 η αδερφή Ταξιαρχία μαζί με την αδερφή Ολυμπιάδα και το δασοφύλακα, πάνε και βλέπουν τη περιοχή. Πραγματικά ήταν όπως και στο όνειρο της και στις 16 Δεκεμβρίου η κ. Κυριακή Σκουτελά το αγοράζει και το κάνει δωρεά στην αδερφή της, μοναχή Ταξιαρχία.
Μέχρι να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα η αδερφή Ταξιαρχία, παραμένει στη Μονή Μακρυμάλης και ένα μεσημέρι μετά από το διακόνημά της αποσύρεται στο κελί της, για να ξεκουραστεί. Ας αφήσουμε τη γερόντισσα Ταξιαρχία να μας διηγηθεί τα θαυμαστά της ημέρας εκείνης:
“Με πείρε ο ύπνος και βλέπω ν’ ανοίγει η πόρτα και να μπαίνει μέσα μια καλογριά όμορφη και απευθυνόμενη σε μένα να μου λέει: – δεν θέλω, όπως νομίζεις, την εκκλησιά. Τη θέλω με 4 κολόνες και τρούλο – γεμάτη απορία την ρωτώ: δεν το ξέρετε ότι δεν έχω; εγώ είμαι υποτακτική. εκείνη με γλυκύτατη φωνή μου αποκρίνεται. – μην αγανακτείς, βαλέ μπρος και εγώ σε 3 χρονιά θα τη τελειώσω την εκκλησιά. Εγώ θα σε βοηθήσω”
Το μεσημέρι της 6ης Μαΐου του 1965, φτάνουν με τα λιγοστά τους πράγματα η γερόντισσα Ταξιαρχία και η δόκιμη μοναχή Αικατερίνη (αργότερα μοναχή Χριστόδουλη και νυν γερόντισσα της Μονής) στο κτήμα καταμεσής του δάσους και κατασκευάζουν μια παράγκα για να μένουν.
Στις 20 Μαΐου του 1965 η γερόντισσα Ταξιαρχία μαζί με το μηχανικό βάζουν τα σχεδία του ναού. Μετά από προτροπή του μηχανικού μετακινούν λίγο τον ναό, ώστε να υπάρχει χώρος για την περιφορά και λιτανεία των εικόνων. (Έτσι με αυτόν τον θαυμαστό τρόπο η Παναγιά έβαλε το χέρι της ώστε να βρεθεί η εικόνα της).
Στις 25 Μαΐου του 1695 αρχίζει η εκσκαφή των θεμελίων του ναού.
Το βραδύ της πρώτης μέρας εκσκαφής των θεμελίων ένας εκ των μαστόρων βλέπει στον ύπνο του: “το πρωί καθώς πηγαίναμε για δουλειά κάτω από ένα πεύκο είναι μια ψηλή καλόγρια. Μας υποδέχεται, μας ευλογεί και μας λέει 3 φορές.- καλωσορίσατε, καλά κάνατε και ήρθατε“
Την τρίτη μέρα των εκσκαφών, 28 Μαΐου 1965 ο κασμάς του μάστορα χτυπάει και βγάζει στην επιφάνεια ένα κομμάτι ξύλο περίπου 20 χ 25 εκ. Όταν το γυρίσανε, ένα φως υπερκόσμιο αρχίζει να εκπέμπεται από το ξύλο και τότε βλέπουν να είναι Ζωγραφισμένη πάνω στο ξύλο η Παναγιά Βρεφοκρατούσα με δυο Αγγέλους και αλλά δυο πρόσωπα.
Στις 30 Μαΐου 1965 τελείται ο αγιασμός για τη θεμελίωση του ναού. Μετά πολλών βασάνων και κοπών, μετά από 3 χρονιά, το 1968 τελείωσε ο ναός της Παναγίας Γοργοϋπήκοου όπως η ιδία η Παναγιά είχε υποσχεθεί στη γερόντισσα Ταξιαρχία.
Έχουν περάσει περίπου 45 χρονιά από τότε και το μοναστηράκι της Παναγίας Γοργοϋπήκοου στέκει φάρος φωτεινός για όλους τους πονεμένους και κατατρεγμένους που θα πάνε να ζητήσουνε την προστασία την μεσολάβηση και την ταχεία ανταπόκριση της Παναγίας μας.
Πολλά θαύματα έχουνε γίνει από την Παναγιά μας στο μοναστήρι της , πολλοί ασθενείς γιατρευτήκαν, άτεκνα ζευγάρια έκαναν παιδιά, και αλλά πολλά που δεν είναι του παρόντος.
Ημέρες Πανηγύρεως: 1η Οκτωβρίου, τελευταία Κυριακή του Μαΐου (Επέτειος Ευρέσεως Ιεράς Εικόνος), 23/2 (Αγίου Πολυκάρπου), 23/4 (Αγίου Γεωργίου), 26/8 (Αγίου Φανουρίου).
Ηγουμένη Μοναχή Χριστόδουλη
Τηλέφωνο: 22280.22743
Ταχυδρομική Διεύθυνση ΤΚ 344 00, Ψαχνά Ευβοίας
Πηγή:lyk-esp-chalk.eyv.sch.gr
Related tags :
Comment here