Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής, που μαρτύρησε στα 1544, στη Θεσσαλονίκη. https://www.youtube.com/watch?v=IJTstsz7Y64&list=PL8gqBw0byXHdV90j2esThb-K5Le_8Szgs&index=2
Περισσότερα
Άγιος Ζαφείριος ο Νεομάρτυς
Εορτάζει στις 11 Ιουνίου εκάστου έτους
Το 1821 με την επανάσταση της Χαλκιδικής πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στο Άγιον Όρος προκειμένου να διαφύγουν της σφαγής και του εξανδραποδισμού των Τούρκων.
Υπήρξαν περιπτώσεις Χαλκιδικιωτών οι οποίοι δεν αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με αποτέλεσμα να δεχθούν τον στέφανο του μαρτυρίου, ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Ζαφείριος.
Έφηβος στην ηλικία ήταν ο μόνος από το σύνολο των νεαρών παιδιών που οδηγήθηκαν από το Όρος στη Θεσσαλονίκη που παρέμεινε πιστός στον Χριστό.
Ο ακριβής τόπος καταγωγής του είναι ακόμη άγνωστος, σίγουρα ωστόσο κάποιο από τα χωριά της Χαλκιδικής.
Ελπίζουμε η πρόνοια του Θεού να μας φανερώσει κάποια στιγμή το χωριό του νεομάρτυρα.
Εμείς οι Χαλκιδικιώτες ας τιμήσουμε τον άγνωστο αυτό άγιο.
Η ακολουθία του συντέθηκε από τον Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου.
Στον κώδικα 743 (6250) της Ρωσικής Μονής αγ. Παντελεήμονος Αγίου Όρους σημειώνεται: «Εις το Αγιώνυμον Όρος του Άθω κατά 1821, 1822, 1823, ότε εξεράγη εις την Ελλάδα η επανάστασις, ήλθεν ο Αμπομπούτ πασάς της Θεσσαλονίκης και υπέταξεν το Όρος και πολλά δεινά συνέβησαν. Είτα αποστείλας ανθρώπους ιδικούς του εις το Όρος, εσύναξαν τα ευρισκόμενα παιδία, 70 τον αριθμόν, και ήγαγον αυτά εις την Θεσσαλονίκην και τα ετούρκευσαν. Ένα δεν μόνον εστάθη σταθερόν εις την πίστιν και εμαρτύρησεν, ονόματι Ζαφείριος».
Η μνήμη του, άγνωστη στους Συναξαριστές, τιμάται κατά την Σύναξη Αγιορειτών Πατέρων (μ. Μωϋσέως Αγιορείτου αυτ. σελ. 605)
Απολυτίκιον
Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Εν τη πίστεως πέτρα εδρασθείς γενναιότατα, πλάνην εμυκτήρισας Αγαρ, νεομάρτυς Ζαφείριε· νεότητος το άνθος παριδών, τό αίμά σου προσήνεγκας Θεώ· όθεν στέφει εκοσμήθης εν ουρανοίς, ως αθλητής χριστόψυχος. Δόξα τώ σε καλέσαντι Θεώ, δόξα τώ σε δυναμώσαντι, δόξα τώ δεδωκότι σε ημίν, μεσίτην ακαταίσχυντον.
Πηγή:romfea.gr & saint.gr
Related tags :
Comment here