Uncategorized

Ακριβά τα F-35; Ιδού η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση για εναέρια κυριαρχία (pics)

Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 είναι ο κυρίαρχος των ουρανών, εξοπλισμένο με τεχνολογίες που το καθιστούν πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αλλά τέτοια ισχύ έρχεται με κάποιο τίμημα, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι το μαχητικό Gripen, ο «δολοφόνος των Sukhoi», αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για όλα τα κράτη, η τσέπη των οποίων δεν μπορεί να υποστηρίξει τα stealth F-35. Η ανανεωμένη έκδοση μάλιστα του θρυλικού μαχητικού, το Gripen E, μόλις πριν μερικούς μήνες πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη πτήση.

Η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία Saab φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει αποφασιστικά στην σειριακή παραγωγή του νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους της, το λεγόμενο «Gripen E», το οποίο συνεχίζει την μακρά παράδοση των ιδιαίτερα αποτελεσματικών μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Janes, η Πολεμική Αεροπορία της Σουηδίας παρέλαβε το πρώτο από τα 60 μαχητικά αεροσκάφη Gripen E πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2026.

Gripen

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο μόνος διεθνής πελάτης μέχρι σήμερα, είναι η Βραζιλία, η οποία έχει ζητήσει μια αρχική παρτίδα 28 μαχητικά Gripen E και οκτώ Gripen F(την διθέσια εκδοχή του μοντέλου), με στόχο αυτά να παραδοθούν μεταξύ του 2021 και του 2024, ενώ τέλος οι οι δύο χώρες έχουν αφήσει ανοικτή την επιλογή για περαιτέρω προμήθειες.

Όσον αφορά το ευρύτερο πρόγραμμα παραγωγής του νέου μαχητικού, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προγράμματος ανέφερε πως η γραμμή παραγωγής με έδρα την περιοχή Linköping στη νότια Σουηδία, αναμένεται να παράγει 24 μαχητικά Gripen E και Gripen F το χρόνο.

«Κοροϊδεύουν» τους Γερμανούς

Σύμφωνα με το Business Insider που επικαλείται τον αεροπορικό αναλυτή Justin Bronk, το Gripen έχει σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Οι πιλότοι των Gripen δεν αρέσκονται να επιδεικνύουν όλα τους τα χαρτιά αναφορικά με τις επιδόσεις του αεροσκάφους, αλλά όταν το έκαναν, ανέτρεψαν εντελώς (υπέρ τους) τα δεδομένα σε ασκήσεις.

Πριν μερικά χρόνια, Σουηδοί πιλότοι έφτασαν στο σημείο να βαριούνται να κοροϊδεύουν Γερμανούς πιλότους Typhoon, και αποφασισαν να χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων των αεροσκαφών τους, κάνοντάς τους τη ζωή δύσκολη. Ένα από τα Gripen φέρεται να “εμφανίστηκε” ξαφνικά δίπλα από την αριστερή πτέρυγα ένος Eurofighter, χωρίς να έχει εντοπιστεί νωρίτερα, χάρη στις δυνατότητες παρεμβολών που διαθέτει.

Η Saab αντί να ακολουθήσει την ακριβή οδό ανάπτυξης ενός stealth μαχητικού, επέλεξε να επενδύσει στις ηλεκτρονικές δυνατότητες του Gripen, που ανά πάσα στιγμή, με την πρόοδο της τεχνολογίας, μπορούν να αναβαθμιστούν.

Ο Bronk πάντως επισημαίνει πως οι ηλεκτρονικές δυνατότητες του αεροσκάφους δεν είναι πανάκεια, δεδομένου πως είναι αδύνατο να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τις αντίστοιχες ικανότητες του αντιπάλου. Από την άλλη, επειδή η Σουηδία είναι “μικρός” αντίπαλος, η Ρωσία ίσως εστιάζει περισσότερο να νικήσει την stealth τεχνολογία των Αμερικανών, παρά τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του Gripen.

Πηγή: The National Interest, https://www.onalert.gr/

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here