Uncategorized

Θρίλερ στη Λιβύη: Αναφορές για κινήσεις μεγάλων δυνάμεων του Αιγυπτιακού στρατού προς τα σύνορα (pics/vid)

Θρίλερ στη Λιβύη με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλες δυνάμεις τεθωρακισμένων -και όχι μόνο- του Αιγυπτιακού στρατού με κατεύθυνση προς τα λιβυκά σύνορα, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση ΧάφταρΣίσι.

Την Κυριακή, διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Αίγυπτο μοιράστηκαν βίντεο με πλάνα του «Αιγυπτιακού στρατού στα δυτικά σύνορα της Λιβύης».

Η είδηση γρήγορα έγινε viral με περισσότερα πλάνα και εικόνες να βγαίνουν στη δημοσιότητα:

The’Nimr’Tiger@Souria4Syrians

BREAKING: «We promised and we have fulfilled». President Sisi sends the Egyptian Army to fight GNA/ISIS/Nusra/FSA/Ottoman terrorist groups in Libya after the latter refused ceasefire deal https://twitter.com/Souria4Syrians/status/1269382767407697922 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
The’Nimr’Tiger@Souria4Syrians
Απάντηση στον χρήστη @Souria4Syrians

Many Egyptians anticipate something big to happen:
Last time president Sisi gave 48hour deadline was to Morsi and Muslim brotherhood before he overthrew them.

Defense News Nigeria@DefenseNigeria

Africa’s most powerful army is amassing tanks and helicopter gunships at the Libyan border. 18 M1A2 Abrams main battle tanks and Apache attack helicopters. After months of tolerating Turkish provocations it appears the Egyptian army is ready for war.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Doge@IntelDoge

Video circulating rumored to show an Egyptian Army convoy heading towards the border w/ . It remains unclear if Egypt is going to properly join the war.
Video h/t @Archer83Able

Ενσωματωμένο βίντεο

Aldin 🇧🇦@aldin_ww

Hmmm… https://twitter.com/HA_REPORTER/status/1269673297391861762 

H.A@HA_REPORTER

#BREAKING #media
The Egyptian army enters eastern #Libya, accompanied by a large convoy of tanks and armored vehicles.

Aldin 🇧🇦@aldin_ww

Allegedly images of Egyptian Army tanks near the Libyan border..

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Ο Αιγυπτιακός στρατός δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Πρόταση για εκεχειρία

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα.

Ο αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χάφταρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της GNA ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

«Η συνάντηση του προέδρου με τους λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος μοιράζεται ένα μεγάλου μήκους σύνορο με την Λιβύη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αιγύπτου καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας.

Πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό παρότι, τις τελευταίες ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαφορετικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011 όταν με μια λαϊκή εξέγερση ανατράπηκε ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Έκτοτε έχει γίνει θέατρο σύγκρουσης αντίπαλων ομάδων.

Πηγή: RT / DB / JP, https://www.onalert.gr/

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here