Uncategorized

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποείται με φόντο την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινά νούμερα, καθώς από τα 57 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 29 εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η άλλη ανησυχητική τάση που διαγράφεται αναφορικά με τα κρούσματα, είναι η μικρή μέση ηλικία των κρουσμάτων καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα όχι μόνο σε νεότερες ηλικίες αλλά και στα παιδιά. Είναι ενδεικτικό πως μόνο μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 66 κρούσματα σε παιδιά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, Καθηγητής Επιστήμης των δεδομένων.

Καθησυχαστικός, πάντως,  φάνηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα  συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ».

«Αποφασίστηκε επιπλέον η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και μια υπενθύμιση. Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στο συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι, αν αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο, φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα, όπως περιφερειακά ή τοπικά lock down, είπε ότι όλα αυτά είναι μέσα στη φαρέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού. «Από την αρχή έχουμε πει ότι αναπροσαρμόζουμε το σχέδιό μας και λαμβάνουμε όποιο μέτρο απαιτείται, πάντα έχοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών για να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό και να προστατέψουμε την κοινότητα από την διασπορά. Στη συνεδρίαση που γίνεται σήμερα θέλουμε να εξετάσουμε και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων μας μετά την εφαρμογή του αλγορίθμου και επίσης την αποτελεσματικότητα άλλων μέτρων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τους ελέγχους, είτε με τη χρήση μάσκας, είτε με τα μέτρα που έχουν από την αρχή υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον τουριστικό κόσμο» εξήγησε.

Όπως συμπλήρωσε, «αυτό που χρειάζεται να γίνει, καθώς αναμένουμε αύξηση των εισαγόμενων τουριστών στη χώρα, είναι να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό στο εσωτερικό ώστε να τηρήσει όλες τις συμβουλές των ειδικών. Και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πολλούς χώρους είναι ακριβώς αυτή η υπενθύμιση, ότι ο υιός είναι ακόμη εδώ και πρέπει να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να προστατεύσουμε την κοινότητα από τη διασπορά».

Σε ερώτηση για τη χρήση μάσκας στις εκκλησίες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διστάσει να πάρει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Για τις εκκλησίες έχει δοθεί από την επιτροπή των ειδικών ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας. Όχι υποχρεωτική χρήση μάσκας» είπε και υπογράμμισε ότι αν η επιτροπή αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες, θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή τους. «Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Δεν είναι ότι έγινε μια εισήγηση και δεν ακολούθησε η κυβέρνηση» διευκρίνισε ο υφυπουργός.

 naftemporiki.gr

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here