Uncategorized

Απετράπη μαζική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές της Κέρκυρας – Βρέθηκαν πιστόλια και μαχαίρια

Πιστόλια, ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο πτέρυγες των φυλακών της Κέρκυρας, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κατόπιν πληροφορίας της Αντιτρομοκρατικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στην έρευνα που έγινε σε κοινόχρηστους χώρους και κελιά, παρουσία της διευθύντριας του καταστήματος κράτησης και της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης και αξιολόγησης στοιχείων- πληροφοριών για διακίνηση ναρκωτικών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

– Επιμελώς κρυμμένα σε μεταλλική επιφάνεια σε κοινόχρηστο χώρο: Πιστόλι με γεμιστήρα 6 φυσιγγίων, μαχαίρι και αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με ναρκωτική ουσία, πιθανόν ηρωίνη, σε μορφή βράχου, συνολικού μικτού βάρους 9,1 γραμμαρίων.

– Επιμελώς κρυμμένα μέσα σε τοίχο σε κοινόχρηστο χώρο: Πιστόλι με γεμιστήρα 6 φυσιγγίων, γεμιστήρας με 7 φυσίγγια και σιγαστήρας.

– Σε κελιά και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους: Τρία αυτοσχέδια τσιγάρα με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, 2 κινητά τηλέφωνα και φορτιστής, 4 αυτοσχέδια μαχαίρια, 3 ακουστικά handsfree και καλώδιο φόρτισης (usb).

– Επίσης, στον προαύλιο χώρο, μέσα σε παπούτσι άγνωστου κρατουμένου, βρέθηκαν 19 αυτοσχέδιες συσκευασίες με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρος 9 γραμμαρίων και 2 ξύλινα ρόπαλα.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ φυλακισμένων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.

Η εκτίμηση είναι ότι απετράπη μαζική απόπειρα απόδρασης. Αρκετοί ισοβίτες εκτίουν την ποινή τους στη συγκεκριμένη φυλακή.

Τα όπλα και τα υπόλοιπα αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί σε άνοιγμα στον τοίχο ενώ γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε βοήθεια από σωφρονιστικό υπάλληλο.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου κρατείται έχοντας πρωτοδίκως καταδικαστεί για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017, είχε επιχειρήσει πρόσφατα να αποδράσει ο Αλβανός Ιμπραχίμ Μπραχιμάι.

Ο Μπραχιμάι, υπό την κάλυψη των έξι συγκρατουμένων του στο κελί είχε καταφέρει να παραβιάσει ένα λουκέτο που οδηγεί σε χώρο όπου κανονικά απαγορεύεται η πρόσβαση στους κρατουμένους.

Εκεί, προσπαθούσε με αυτοσχέδια εργαλεία να ανοίξει μία τρύπα στον τοίχο της φυλακής, ωστόσο, κατά την τακτική επιθεώρηση, σωφρονιστικός υπάλληλος διαπίστωσε ότι το λουκέτο ήταν παραβιασμένο.

Εις βάρος του Μπραχιμάι σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα απόδρασης.

Ανακοίνωση της ΟΣΥΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) αναφέρει ότι η έρευνα στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας από τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, τα ΕΚΑΜ και την ΔΑΕΕΒ είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός.

«Τα ευρήματα ωστόσο, ειδικότερά τα δύο πιστόλια και ο σιγαστήρας, την αναδεικνύουν σε μια τεράστια επιτυχία για τις υπηρεσίες που την διεξήγαγαν. Η επιτυχία όμως είναι η μία όψη του ιδίου νομίσματος, με την άλλη όψη να είναι η αποτυχία. Εν προκειμένω η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με την δική μας προγενέστερη υπηρεσιακή αποτυχία, αφού για να μπουν όπλα σε μια φυλακή προφανώς ακυρώθηκαν όλα τα μέτρα, το πλαίσιο ελέγχου, οι γραμμές άμυνας και τα όποια ενδεχομένως μέσα είχαν προ τούτω διατεθεί» συμπληρώνει η ΟΣΥΕ.

«Η Ομοσπονδία μας με αυτό ακριβώς το πνεύμα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εισαγωγής των όπλων και θα συμμετάσχει, είτε της ζητηθεί είτε όχι, με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς, πότε, από ποιους και για ποιους μπήκαν τελικά τα όπλα στην φυλακή της Κέρκυρας;» διερωτάται η ΟΣΥΕ.

Όπως προσθέτει, «από τις μέχρι τώρα πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, τον τρόπο και την διαδικασία διεξαγωγής της, αλλά κυρίως με βάση τον αριθμό των υπολοίπων ευρημάτων, θεωρούμε πως σίγουρα θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα».

«Τέλος σχετικά με την συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής στην έρευνα, χωρίς να είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε την όποια εκ των έσω πληροφορία, θα επαναλάβουμε πως η τεχνολογία είναι ένας πειρασμός και “ανάγκη” και για την κοινωνία των εγκλείστων. Μπορεί για αυτούς που την κατέχουν να αποτελεί ένδειξη δύναμης και υπεροχής, ενίοτε όμως μπορεί να γίνει και πολύ “μαρτυριάρα”. Τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας με την δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το  facebook   έχουν αμφίδρομο κόστος. Ελπίζουμε να έχουν και για όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στην εισαγωγή των όπλων στην φυλακή της Κέρκυρας και να αποκαλυφθούν» καταλήγει.

https://www.kathimerini.gr/

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here