Uncategorized

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…02 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα

31 π.Χ.

Η Ναυμαχία του Ακτίου

Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Ακτίου, μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.

1822

Το Σούλι, χαλκογραφία του Χ. Χόλαντ

Έπειτα από συμφωνία με τον Κεσέρ Αχμέτ πασά, οι Σουλιώτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους από το λιμάνι της Σπλάντζας, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Επτάνησα. Από εκεί, παρά την απαγόρευση των αγγλικών αρχών, θα διαφύγουν αργότερα στα διάφορα μέτωπα της νοτίου Ελλάδος, για να πολεμήσουν υπό την αρχηγία δικών τους ή άλλων οπλαρχηγών.

1843

H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.

1945

Η υπογραφή της συμφωνίας παράδοσης

Λήγει και επισήμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ’ ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.

1958

Αχυρώνας του Λιοπετρίου

Διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.

1966

Χρήστος Παπανικολάου

Ο Χρήστος Παπανικολάου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης με 5,05 μ. πίσω από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νορντβινγκ (5,10 μ.), μεγάλο αντίπαλό του σε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

1997

Απόστολος Κακλαμάνης

Σφοδρή επίθεση κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εξαπολύει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Φωτογραφίζοντας τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, λέει ότι «το ένα άρπαξε τα λεφτά από τον κοσμάκη στη Σοφοκλέους και το άλλο ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο». Ακόμα, επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να τα βάλει με αυτό το συρφετό».

Γεννήσεις

905

 Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος

Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 9/11/959)

1901

Αντρέας Εμπειρίκος

Αντρέας Εμπειρίκος, Έλληνας σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής. (Θαν. 3/8/1975)

1966

Σάλμα Χάγιεκ

Σάλμα Χάγιεκ, Μεξικάνα ηθοποιός. («Φρίντα»)

Θάνατοι

1877

Κωνσταντίνος Κανάρης

Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ναύαρχος και πρωθυπουργός. (Γεν. 1793)

1973

Τζον Τόλκιν

Τζον Τόλκιν, Βρετανός συγγραφέας. («Χόμπιτ», «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών») (Γεν. 3/1/1892)

1984

Μάνος Κατράκης

Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 14/8/1908)

Πηγή:sansimera.gr

Κοινωνική Δικτύωση

Comments (1)

 1. Γιώργος Πλούσος

  Αν υπήρχε μια μέρα αφιερωμένη στην τρομοκρατία, αυτή θα ήταν η 2 Σεπτεμβρίου. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να συγκεντρώσω τα σχετικά στοιχεία και να τα συμπυκνώσω σε αυτές τις παραγράφους, αλλά νομίζω ότι η ανάγνωση αξίζει τον κόπο.

  Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΔΥΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ

  Ο Μάρξ ανακάλυψε την ενσάρκωση της δικτατορίας του προλεταριάτου σ’ ένα θεσμό που είχε δημιουργηθεί από ανθρώπους οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο τους μέρος δεν ήταν οπαδοί του και που αρχικά και ο ίδιος τον έβλεπε με μια κάποια υποψία: τήν Παρισινή Κομμούνα. Εκτός απο τον Μάρξ, οι σοβιετικοί εμπνεύστηκαν συχνά απο τα στοιχεία της Γαλλικής Επανάστασης. Ενα απο αυτά ήταν η τρομοκρατία.

  Η τρομοκρατία στη Σοβιετική Ένωση έφτασε στο κορύφωμα της όταν οι σοσιαλεπαναστάτες κατέφυγαν για μια ακόμη φορά στή μέθοδο των αλλεπάλληλων πολιτικών δολοφονιών, αυτή τη φορά με στόχο τους Μπολσεβίκους. Σε μια απο αυτές τις απόπειρες τραυματίστηκε σοβαρά ο Λένιν. Ολες οι δολοφονικές επιθέσεις εκείνης της περιόδου ήταν έργο σοσιαλεπαναστατών ομάδων διαφόρων πλευρών. Στίς 2 Σεπτεμβρίου 1918, η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε μια απόφαση για τη δολοφονία του Ουρίτσκυ, ενός απο τους ηγέτες των Μπολσεβίκων και την απόπειρα κατά του Λένιν που κατέληγε ως εξής:

  «Ολοι οι αντεπαναστάτες και όλοι εκείνοι που τους υποκινούν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για κάθε επίθεση κατά των εργατών, της σοβιετικής κυβέρνησης και των υπερασπιστών των ιδανικών της σοσιαλιστικής επανάστασης. Στη λευκή τρομοκρατία των εχθρών της Κυβέρνησης των Εργατών και Αγροτών οι εργάτες και οι αγρότες θα απαντήσουν με τη σε μαζική κλίμακα κόκκινη τρομοκρατία κατά της αστικής τάξης και των πρακτόρων της».

  Η ημερομηνία δεν είναι το μόνο κοινό στοιχείο με την τρομοκρατία που ξέσπασε στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου 1793. Εκείνη την ημέρα, σαν επακόλουθο της διακήρυξης του Δούκα του Μπράουνσβαϊκ η οποία απειλούσε με ξένη επέμβαση και αμείλικτη καταστολή της επανάστασης, άρχισαν στο Παρίσι μαζικά αντίποινα, στα πλαίσια των οποίων λέγεται ότι εξοντώθηκαν 3.000 αριστοκράτες. Και στις δυο επαναστάσεις η ημερομηνία αυτή (2 Σεπτεμβρίου) αποτέλεσε την καμπή εκείνη μετά απο την οποία η μέχρι τότε σποραδική και ανοργάνωτη τρομοκρατία μετατράπηκε σε πραγματικό πολιτικό όπλο.

Comment here