Uncategorized

Μετεωρολόγοι: Στο «ψυγείο» η χώρα το Σαββατοκύριακο, παγετός και έντονες χιονοπτώσεις

Για «δραματική» αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις ερχόμενες ημέρες προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, κάνοντας λόγο για αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια μέσα στις πόλεις.

Μετά τις «αλκυονίδες» όπου το περασμένο Σαββατοκύριακό σημειώθηκαν τοπικά θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς Κελσίου, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα με πιθανότερη ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων να είναι από τις 13 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Σύμφωνα με προσωπικές εκτιμήσεις του μετεωρολόγου και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, στο Facebook «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ φάση κακοκαιρίας
Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα νικρής αλλαγής των δεδομένων)
Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

Ο κ. Καλλιάνος αναφέρει πως «δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις».

«Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, με ανάρτηση στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για εντυπωσιακές αλλαγές στον καιρό της χώρας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις.

Μάλιστα, ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει πως «παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987».

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Γιώργος Κολυδάς, έγραψε πως μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, με τιμές κατά 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, όλα τα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου συγκλίνουν σε πρόγνωση επικράτησης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here