Uncategorized

ΔΙΣ: Στο Πειθαρχικό οδεύουν οι αντάρτες μητροπολίτες

Απόστολος Λακασάς

Οξύνει τη στάση της η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά των μητροπολιτών που δεν πειθαρχούν στα προληπτικά μέτρα της πολιτείας κατά του κορωνοϊού, στέλνοντας στρεβλά μηνύματα στην κοινωνία και ταυτόχρονα εκθέτοντας την Εκκλησία. Χθες, η ΔΙΣ αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για μέτρα κατά τις Ακολουθίες του Πάσχα. Μάλιστα, εκκλησιαστικοί παράγοντες τόνισαν χθες στην «Κ» ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και η ΔΙΣ δεν θα διστάσουν να θέσουν έως και σε αργία τους δύο μητροπολίτες (δεν θα μπορούν να λειτουργούν). Η ΔΙΣ μιλάει για «εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις, απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της». Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις κατά των μητροπολιτών υπάρχουν και στις περιοχές τους. Ενδεικτικά, ο τοπικός Τύπος και πολίτες επικρίνουν τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ότι με τη στάση του συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο του Πάσχα στις δύο μητροπόλεις δεν τηρήθηκε το ωράριο για έναρξη των Ιερών Λειτουργιών νωρίτερα, ενώ δεν υπήρξε μέριμνα για χρήση μάσκας από τους πιστούς και αποφυγή του συνωστισμού στις εκκλησίες, ενώ αρνητές της μάσκας έκαναν πύρινα κηρύγματα.
Κατόπιν τούτων, χθες η ΔΙΣ, εμφανώς οργισμένη, αποδοκίμασε τη στάση των δύο ιεραρχών. «Η ΔΙΣ προέβη σε εκτενή θεώρηση των κατά την πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού κληρικών προς τις αποφάσεις της, ως προς τη λειτουργία των ναών, και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως αποφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών της σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα η ΔΙΣ γνωστοποίησε ότι ο μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεότερου κειμένου του προς τη ΔΙΣ, καταφέρεται εναντίον των αποφάσεών της. «Επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δύσκολων και εκτάκτων αποφάσεων της ΔΙΣ για τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων», προσθέτει η ΔΙΣ. Μάλιστα, αποφάσισε «να ενεργήσει τα δέοντα και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την περίπτωση Ιερού Παρεκκλησίου Αυτής, όπου παρατηρούνται και κατά κόρον προβάλλονται άτοπες λειτουργικές συνήθειες και πρωτόγνωρες τελετουργικές αυθαιρεσίες», όπως σημειώνει. Τέλος, η ΔΙΣ όρισε επιτροπή προκειμένου να κάνει διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τον σχεδιασμό που προωθεί το υπουργείο για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τον οποίο παρουσίασε η «Κ» στο πασχαλινό φύλλο της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινωνική Δικτύωση

Comment here